Škola jedrenja ANA – gdje smo i kako do nas

Škola jedrenja ANA – gdje smo?

Naša škola jedrenja nalazi se u ACI marini Jezera na otoku Murteru, u samom srcu Dalmacije. Mjestašce Jezera su na jugoistočnoj strani otoka, koji je kopnom preko uskog morskog prolaza povezan pokretnim mostom.  Naselje je uvučeno u zaljev oblika potkove koji je okružen pitomim brežuljcima. Zbog svog prirodnog položaja mjesto nije izloženo udarima jačih vjetrova pa je njegova uvala idealna kao pristanište i stanište brodova. Nekad isključivo ribarsko mjesto Jezera i danas su poznata kao najvažnije ishodište za ribolov na jadransku tunu.

Prirodan dar, ljepota i razvedenost obale Jadranskog mora, nešto je neobično i rijetko te predstavlja istinski susret s morem.

U akvatoriju staroantičkih plovnih puteva, na dodiru turskih, venecijanskih i starohrvatskih ratnika i pomoraca ispisivala se burna povijest čiji su simboli i nasljeđe utkani u prirodni ambijent.  Blizina dva nacionalna parka, Krka i Kornati –  čine položaj naše baze posebno spektakularnim.

Otok Murter i okolica

Otok Murter gdje je ANA škola jedrenja smjestila bazu, južni je morski ulaz u NP Kornati. Kornati su najgušća otočna skupina u cijelom Srdozemlju. Rasprostire se na površini od oko 320 km2 i uključuje oko 150 otoka, otočića i hridi, odnosno stalnih ili povremenih nadmorskih jedinica. Relativno velika udaljenost od obale, biološko bogatstvo morskog prostora, gusarski prepadi i nemirni kopneni prostori u prošlosti, pašnjaci ali i škrto krško tlo, sigurno sklonište za ružna vremena na moru, … – sve su to razlozi zbog kojih su Kornati kroz cijelu ljudsku povijest uvijek bili istovremeno i gostoljubivo i negostoljubivo područje. Stalno na granici nastanjenosti i nenastanjenosti, mira i nemira, bogatstva i siromaštva, Kornati su bili područje zanimanja i interesa mnogih kultura, a danas prvenstveno nautičara.

Istočno od Jezera i naše baze međuotočnom plovidbom i prolazom uz tvrđavu sv. Nikole, ulazimo u duboki zaljev uz kojeg se smjestio strari kraljevski grad Šibenik. Jezgra grada klesana u kamenu i stjeni, okružena sa tri tvrđave i katerdralom sv.Jakova uvrštenom u UNESCO-v popis svjetske baštine. Daljnjom plovidbom, intenizet mediteranskog sunca umiruje zelenilo i smiraj ušća rijeke Krke.

Uplovljavanjem u Skradin, drevnu rimsku Skradonu, doživjet ćemo jedan od najživopisnijh gradića na jadranu, gdje je ujedno i ulaz u nacionani park. Bogatstvo kraškog fenomena – sedrenih oblika pragova, sedrene otočića, zastora i barijera,  špilje i preko kojih se preljevaju brojni slapovi.

U hladu bujnog mediteranskog i submediteranskog raslinja, posjetitelju se pruža rijetka mogućnost neposrednog doživljaja jedinstvenog mikrokozmosa čarobnih zvukova, svjetla, boja i tajanstvenog svijeta flore i faune rijeke Krke.

Kako do nas?

Autocesta A1 – izlaz Pirovac
Hrvatska raspolaže suvremenom cestovnom mrežom. Autoceste od graničnih prijelaza npr. Bregana i Macelj (granica sa Slovenijom – veza prema Austriji, Italiji), Goričan (granica sa Mađarskom – veza prema središnjoj Europi), Rupa (granica sa Slovenijom – veza prema Italiji), Lipovac (granica sa Srbijom – veza prema istočnoj Europi) omogućuju brz i komforan pristup automobilima do Jadranskog mora i naše baze na otoku Murteru u svega par sati. Treba napustiti autocestu A1 na izlazu Pirovac i nakon 22 km dolazite u Jezera na otoku Murteru. Otok Murter povezan je kopnom pokretnim mostom, preko uskog morskog prolaza koji se tijekom ljetnih mjeseci diže dva puta dnevno po 30 min.

Zračne luke
U radijusu manjem od 1 sat vožnje od Jezera, nalaze se zračne luke Split (92 km) i Zadar (69 km).
Organiziramo transfer od zračne do naše baze po cijeni od 60 eur / transfer iz zračne luke Zadar, te 90 eur / transfer iz zračne luke Split.

[ultimate_google_map lat=”43.785″ lng=”15.642222222222221″ zoom=”16″][/ultimate_google_map]
jezera - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
kornati 1 - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
sibenik - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
tvdava sv nikole - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
katedrala - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
tureta - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
tradicijski brod - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
skradin2 - Škola jedrenja ANA - gdje smo i kako do nas
KONTAKT