RYA certifikati i programi – međunarodno priznati certifikati

RYA certifikati i programi jedrenja

Tečajevi jedrenja britanske Royal Yachting Association (RYA) su najcjenjeniji i najšire međunarodno prihvaćeni programi obuke rekreativnih i profesionalnih jedriličara na svijetu. RYA certifikati, koje polaznici dobivaju nakon uspješnog završetka tečaja ili položenog ispita, su u velikom broju zemalja pa tako i u Hrvatskoj priznati kao ekvivalent državnih dozvola*.

S RYA certifikatom, od Day Skipper nivoa naviše, bez problema ćete moći iznajmiti brod i ploviti u većini zemalja svijeta. Za one koji su pak zainteresirani za međunarodnu karijeru u nautici su RYA certifikati od Coastal Skipper nivoa naviše. Ti certifikati otvaraju vrata dobro plaćenih poslova i danas su uvjet bez kojeg se gotovo ne može.

RYA tečajevi – najveći rezultat u najkraće vrijeme

RYA je krovna britanska organizacija za sve vrste rekreativne i natjecateljske plovidbe, koja svoju trening shemu razvija već 50 godina. Osim jedrenja RYA programi uključuju i upravljanje motornim jahtama, gumenjacima i gliserima, windsurf, natjecateljsko jedrenje te plovidbu unutarnjim vodama. Sve to RYA radi uz odobrenje i nadzor državne Maritime and Coastguard Agency (MCA).

RYA, kroz svoje licencirane centre, danas nudi više od 100 teorijskih i praktičnih tečajeva za sve razine znanja i vještina. Od početnih, preko naprednih do profesionalnih, programi tečajeva su standardizirani i svugdje u svijetu isti. Jasno su strukturirani i fokusirani na ostvarivanje najvećeg mogućeg rezultata u najkraćem vremenu.

RYA tečajevi – prilagođeni polaznicima

Za svaki nivo znanja i vještina, RYA tečajevi su prilagođeni mogućnostima i potrebama polaznika. Nebitno radi li se o početnicima, budućim skiperima u slobodno vrijeme, ili profesionalcima. RYA tečajeve provode licencirani instruktori koji, uz posebnu instruktorsku obuku, i sami posjeduju najviše RYA certifikate – RYA Yachtmaster™ Offshore, ili RYA Yachtmaster™ Ocean. Svaki tečaj popraćen je odgovarajućom literaturom i nastavnim materijalima.

RYA programi provode se u više od 2.400 licenciranih trening centara u 50-ak zemalja svijeta. O njihovoj kvaliteti i ugledu svjedoči i podatak da RYA tečajeve godišnje pohađa oko 240.000 ljudi te da oko 24.000 profesionalaca u svijetu radi i plovi s RYA certifikatima.

Uz to, britansko Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane kao i brojne druge državne institucije prihvaćaju RYA tečajeve za potrebe obuke svojih pripadnika. RYA je ujedno i najveći izdavač nautičkih priručnika i edukativnih materijala na svijetu, kojih godišnje proda više od 300.000 primjeraka.

ANA – licencirani RYA trening centar

ANA je licencirani RYA trening centar od 2008. godine i među prvim je takvim centrima u Hrvatskoj. Do sada je kroz RYA programe koje nudimo – Competent Crew praktični tečaj, Day Skipper praktični tečaj, Coastal Skipper praktični tečaj i Radio VHF – SRC – prošlo više od 500 zadovoljnih polaznika.

RYA tečajeve u ANA-i drže RYA instruktori, educirani u Velikoj Britaniji, a jedrilica na kojoj se održavaju opremljena je po visokim britanskim standardima. Naše zadovoljavanje standarda za održavanje RYA tečajeva svake godine potvrđuje redovna RYA inspekcija.

* Za plovidbu u RH uz RYA Day Skipper licencu potrebno je imati i VHF dozvolu.

 

KONTAKT