Uživajte u mirisima mora i dalmatinske kuhinje

Gurmansko jedrenje jedno je od najdugovječnijih i najpopularnijih programa ANA-e.

Živko Matutinović bavi se jedrenjem od školskih dana. Sudjelovao je u Columbusu – regati preko Atlantika povodom 500 godina otkrića Amerika. Jedan je od rijetkih i odabranih koji može istaknuti svoje sudjelovanje na najtežoj jedriličarskoj utrci oko svijeta Whitbread, danas poznatija kao Volvo Ocean Race.

Živko ekskluzivno vodi ovo gurmansko jedrenje. Dnevni meni ovisi o tome što nude ribarnice i što polaznici sami ulove, jer oprema za ribolov je sastavni dio opreme jedrilice za ovo krstarenje.

Krstarenje je organizirano na jedrilici koja  je opremljena s kompletnom jedriličarskom, sigurnosnom, ribarskom i kuhinjskom opremom.

Uz kulinarsku vještinu ovog velikog imena iz svijeta jedrenja, našeg Živka, gurmanska avantura uz priče koje rijetki mogu ispričati, može započeti…

1.050.00  7.911.23 kn

Cijene uključuju PDV.
U slučaju otkaza rezervacije od strane kupca,  A.N.A. će naplatiti troškove prema slijedećim pravilima:
  • otkazivanje do 30 ili više dana prije početka programa: 20% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje između 15 i 29 dana prije početka programa: 50% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje unutar 14 dana prije početka programa: 100% uplaćenog iznosa
Obriši
Vidi košaricu
Vidi košaricu

Opis

Gurmansko jedrenje i umjetnost – ANA je ponosna na taj jedinstveni spoj

Gurmansko jedrenje – jedriti s voditeljem ANA-ine baze u Jezerima, Živkom Matutinovićem, znači jedriti s jednim od najiskusnijih jedriličara u Hrvatskoj, a i šire. Jer čak ni u svjetskim okvirima, nije mnogo jedriličara dobilo priliku sudjelovati na najpoznatijim i najizazovnijim svjetskim regatama kao Živko. No, kako rekosmo, ne radi se tu samo o izuzetnom jedriličarskom umijeću.

Naš Živko ima i nekih drugih, možda nešto manje poznatih, ali izuzetno važnih vrlina. Kao potomak ugostiteljske obitelji, od malih je nogu bio okružen gostima i brusio svoje umijeće ophođenja s njima. Nije zaostajao ni u kulinarskom umijeću te je vješt kuhar i vrsni poznavaoc mediteranske kuhinje. A ugostiteljstvom se bavio od rodnog Zaostroga pa sve do dalekog australskog Sydneya.

Stoga i ne čudi kada instruktorima u ANA-i često kaže: „Mi nismo samo instruktori jedrenja, mi smo i turistički radnici. Gostu uvijek mora bit’ ugodno. Pa nije on došo’ ovdje da ga netko natjerava, nego da nešto nauči i uživa. Jer, jedino gost koji uživa će opet doć’. Kuiš?!“

U skladu s tom filozofijom, Živku nikada ništa nije teško učiniti kako bi ugodio gostima. Iz toga je proizašlo i gurmansko jedrenje, na kojem se, kulinarskim rječnikom rečeno, sva njegova umijeća sljubljuju u pravoj mjeri i, dopustite da budemo neskromni, rađa umjetnost sa Živkovim potpisom.

A kada se ta umjetnost spoji s onom slovenske akademske slikarice, ilustratorice i autorice dječjih knjiga, Jelke Godec Schmidt, onda nastane ilustrirani dnevnički zapis o jednom posebnom gurmanskom tečaju, koji vam s ponosom predstavljamo.

Radi se o jedinstvenom ‘log booku’ u kojem je autorica, osim što je zapisala i oslikala rutu kojom su prošli, kao i recepte za jela koja je pripremio Živko, svojim ilustracijama dočarala atmosferu plovidbe s gurmanskim štihom.

Umjetnici Jelka i Živko

Gospođa Jelka i Živko se, kao dvoje pravih umjetnika, jako dobro razumiju. Jer, kako on brodom slika po moru, tako i ona kistom prelazi po platnu. A kako on miješa svoje kulinarske kreacije, tako i ona miješa svoje boje.

Može se reći da je gospođa Jelka u svojoj umjetnosti ravna Živku u njegovoj. Naime, ilustrirala je više od 100 knjiga, a osam ih je i sama napisala. Neke od njih su izdane i u inozemstvu. Izlagala je na Bienalu slovenske ilustracije, na Bienalu u Bratislavi i drugdje, kako samostalno, tako i u galerijama u Novom Mestu i Ljubljani s ostalim umjetnicima. Kruna karijere su joj bile Levstikova i Smrekareva nagrada.

Osim toga, redovito objavljuje ilustracije u dječjim revijama Ciciban, Cicido i Mavrica. A budući da je i Živko posebno razdragan kada u ANA-u dođu djeca, sa sigurnošću možemo zaključiti da u tome, kao i u ljubavi prema moru, jedrenju i dobroj hrani, leži tajna vitalnosti dvoje umjetnika.

PROGRAM

Program je namijenjen svim odraslim osobama (od 16 do 18 godina uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja) koje su pohađale jedan od programa naprednog jedrenja  ili već dolaze sa naprednim jedriličarskim znanjima i vještinama. Na ovom ćete programu skupiti  120 NM , unaprijediti vještine i uživati u predivnim krajolicima. Imat ćete i dovoljno slobodnog vremena za druženje i odmor.. Upoznat ćete predivno srednjedalmatinsko more, sidriti se u brojnim valama naših otoka… Smještaj na komfornom plovilu. Ne zaboravite opremu za kupanje 😀

Trajanje programa: 6 dana

Dolazak:               subota u 18:00

Početak:               nedjelja u 8:30

Završetak:            petak u kasnim popodnevnim satima

Po završetku programa, svaki polaznik dobit će diplomu kao priznanje sudjelovanja na programu, te logbook kao evidenciju stupnja usvojenih vještina, prijeđenih milja te vremenskih uvjeta u kojima su vještine stečene.

Ruta ovisi o vjetru i stanju mora. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu.

OPREMA

Savjeti za pakiranje:

Jedriličarske rukavice, dva para obuće (brodarice, tenisice ili druga obuća koja ne proklizava), majice kratkih i dugih rukava, kratke i duge hlače, kreme za zaštitu od sunca visokog zaštitnog faktora, kape ili šešire, sunčane naočale, sredstva za osobnu higijenu, kupaći kostim, sredstvo protiv komaraca.
Za jedrenje u hladnijim mjesecima – jedriličarsko odijelo odnosno topla, nepropusna jakna i hlače i vreća za spavanje.
Lijekovi i ostala medicinska oprema ili pomagala.

TERMINI I CIJENE

10.06.-16.06.2023.
08.07.-14.07.2023. 
29.07.-04.08.2023. 
02.09.-08.09.2023. 
23.09.-29.09.2023. POPUNJENO

Cijena jedrenja uključuje:
smještaj na jedrilici, održavanje programa, skipera, priručnik, logbook, vez u baznoj  marini, posteljinu, gorivo, boravišnu pristojbu i PDV.

Cijena jedrenja ne uključuje:
prehranu na jedrilici uključujući skipera (okvirni trošak 600 Kn po osobi), troškove drugih marina (okvirni trošak 200 – 300 Kn po osobi), trošak dolaska, odlaska i parkiranja.

Navedene cijene odnose se na smještaj u dvokrevetnim kabinama. Nadoplata za korištenje jednokrevetne kabine je 40% od iskazane cijene.

LITERATURA

Za naše napredne tečajeve preporučamo sljedeću literaturu: Advanced Sailing Course (na engleskom jeziku).

Predloženi priručnik predstavlja idealnu literaturu za naše napredne tečajeve, a napisao ga je naš instruktor. Priručnik obrađuje teme navigacije, radiofonije i jedrenja sa spinakerom, ali također služi kao cjeloživotni podsjetnik na jedriličarsku teoriju i praksu.
Priručnik je dostupan u ANA Sail centru u Jezerima. Preporučamo!