Boka Kotorska - skriveni dragulj južnog Jadrana

Jedrenjem na jug, dolazimo do naših prvih susjeda – Crne Gore.

Crna Gora je jedna od najljepših i najraznolikijih zemalja na Balkanskom poluotoku, naročito ako se u obzir uzme njena veličina. Ova zemlja egzotičnog imena je ujedno i prva zvanična ekološka država na svijetu!

Put nas vodi do Bokokotorskog zaljeva, jednog od najljepših zaljeva na Mediteranu i jedinstvenog prirodnog fenomena. Zahvaljujući svojoj iznimnoj i univerzalnoj vrijednosti, uvršten je u UNESCO-ov Popis svjetske baštine 1979. Godine. Sam grad Kotor je jedan od najstarijih na Jadranskoj obali a crkva Svetog Tripuna u Kotoru najstarija u Europi. U zadnjih nekoliko godina, Bokokotorski zaljev je postao vrlo popularno odredište jedriličara.

Putem do Crne Gore uživat ćete i u pogledu na južno dalmatinske otoke i obalu.

I, ne zaboravite putovnicu!

0.00 kn

Cijene uključuju PDV.
U slučaju otkaza rezervacije od strane kupca,  A.N.A. će naplatiti troškove prema slijedećim pravilima:
  • otkazivanje do 30 ili više dana prije početka programa: 20% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje između 15 i 29 dana prije početka programa: 50% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje unutar 14 dana prije početka programa: 100% uplaćenog iznosa

Ovog proizvoda trenutno nema na skladištu te je nedostupan

Opis

Jedrenje do Crne Gore

Pripreme za jedrenje do Crne Gore obavit ćemo u Jezerima. Možda ste već iskusni u opremanju jedrilice za višednevno jedrenje, a nekima će to biti prvi susret sa ovim važnim zadatkom. Nedjelja je dan za polazak. Hvatamo povoljan vjetar prema jugu i otoku Hvaru koji nam je prva dolazišna točka. O Hvaru se već gotovo sve zna, ali već i prilazak sa morske strane tom otoku je predivno iskustvo. Slijedi kratki odmor i polazak dalje. Krećemo prema Korčuli i Mljetu. Ovisno o vremenskim uvjetima naći ćemo pogodno mjesto za vez i noćenje.

Po ruti

Otok Mljet…otok koji, kao malo koji, isprepleće mitove, legende i povijesna zbivanja. Najjednostavnije ga je nazvati jednim od jadranskih bisera, koristeći riječi poput očaravajuće bajkovit, prekrasan, zagonetan, divlje šumovit..Osim što očarava svojom prirodnom i kulturnom baštinom, Mljet je poznat i po pričama o Homerovom Odiseju, brodolomu Sv. Pavla apostola, Rimljanima, Ilirima… Upravo je po Odiseju nazvana špilja na središnjem južnom dijelu – geomorfološki fenomen Jama (Odisejeva špilja) – krška šupljina u čijem je dnu more jer je Jama prirodnim tunelom povezana s pučinom.

Otok Korčula. Po prestižnom New York Times-u, otok Korčula našao se na 17. od 52 mjesta svijeta koje treba posjetiti u 2016. godini. Otok bogate povijesti, prirodnih ljepota i netaknutih pejzaža.

Korčula je rodno mjesto Marka Pola. U čast Marka Pola, tijekom srpnja u Korčuli se održava Međunarodni Marko Polo Fest – Festival pisme i vina. Trebamo li još što reći?

Prema cilju

Slijedeća obavezna postaja je Cavtat gdje napuštamo hrvatske teritorijalne vode i fizički i administrativno. Stižemo u naše susjedstvo, u Crnu Goru i krajnje odredište, Boku Kotorsku.

Boka Kotorska je smještena u Kotorskom zaljevu koji je najveći zaljev Jadranskog mora (87 km²). Duboko je zašla pod litice Lovćena i Orjena kao da ih je razmakla snagom vode, a pejzaž je zaista nevjerojatan. Boku Kotorsku su proslavili hrabri pomorci, vješti majstori, graditelji, mnogi istaknuti umni ljudi. Ima slavnu povijest – od grčkih kolonija, preko Ilira, Rima, Bizanta, do Turaka, Mlečana, Rusa, Napoleona i Austrije. Pomorstvo je bilo osnova života i dalo je pečat velikom kulturnom naslijeđu. Naša posada će na trenutak zaviriti u to slavno doba. 

Prepuni doživljaja, jedrimo natrag prema Jezerima.

PROGRAM

Cilj: skupljanje milja, unapređenje jedriličarskih vještina i uživanje u predivnim krajolicima

Dob: za sve odrasle osobe (od 16 do 18 godina uz potpis roditelja ili staratelja)

Predznanje: završen tečaj naprednijeg jedrenja ili istovjetno jedriličarsko znanje i iskustvo stečeno u nekoj drugoj školi ili na neki drugi način (podložno je provjeri prilikom dolaska u bazu škole)

Minimalno iskustvo: 10 dana na jedrenju, prejedrenih 200 NM  (i ako nemate dovoljno iskustva, možete jedriti s nama – Opušteno jedrenje)

Stečene vještine: napredne jedriličarske vještine; prejedrene milje 466 NM (okvirno)

Smještaj: na jedrilici

Akvatorij jedrenja: južni Jadran Hrvatska i Crna Gora (planirana ruta: Jezera – Hvar – Korčula – Cavtat – Boka Kotorska – Cavtat – Mljet – Jezera*)

Trajanje: 6 dana

Dolazak:  subota 18:00

Početak:  nedjelja u 8:30

Završetak:  petak u kasnim popodnevnim satima

Po završetku programa, svaki polaznik dobit će diplomu kao priznanje sudjelovanja na programu, te logbook kao evidenciju stupnja usvojenih vještina, prijeđenih milja te vremenskih uvjeta u kojima su vještine stečene.

*Ruta ovisi o vjetru i stanju mora. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu.

 

OPREMA

Savjeti za pakiranje:

Jedriličarske rukavice, dva para obuće (brodarice, tenisice ili druga obuća koja ne proklizava), majice kratkih i dugih rukava, kratke i duge hlače, kreme za zaštitu od sunca visokog zaštitnog faktora, kape ili šešire, sunčane naočale, sredstva za osobnu higijenu, kupaći kostim, sredstvo protiv komaraca.
Za jedrenje u hladnijim mjesecima – jedriličarsko odijelo odnosno topla, nepropusna jakna i hlače i vreća za spavanje.
Lijekovi i ostala medicinska oprema ili pomagala.

TERMINI I CIJENE

Trenutno nema raspoloživih termina.

Cijena jedrenja uključuje:
smještaj na jedrilici, održavanje programa, skipera, priručnik, logbook, vez u baznoj  marini, posteljinu, gorivo, boravišnu pristojbu i PDV.

Cijena jedrenja ne uključuje:
prehranu na jedrilici uključujući skipera (okvirni trošak 500-600 Kn po osobi), troškove drugih marina (okvirni trošak 200-300 Kn po osobi), trošak dolaska, odlaska i parkiranja.

Navedene cijene odnose se na smještaj u dvokrevetnim kabinama. Nadoplata za korištenje jednokrevetne kabine je 60% od iskazane cijene.

LITERATURA

Za naše tečajeve preporučamo slIjedeću literaturu: Your First Sailing Handbook (na engleskom jeziku).

Predloženi priručnik predstavlja idealnu literaturu za naše tečajeve, a napisao ga je jedan naš instruktor. Sadržaj i struktura priručnika odgovaraju našem osnovnom tečaju, ali priručnik također služi kao cjeloživotni podsjetnik na jedriličarsku teoriju i praksu.

Kako bi saznali više, slijedite poveznicu: Your First Sailing Handbook. Preporučamo!