Jedrite nedirnutom prirodom kornatskog arhipelaga

Za napredne jedriličare, za one koji su dobro zaraženi virusom jedrenja i za koje nema nade da skoro prizdrave, pripremili smo krstarenje po Kornatima – raju na Zemlji.

Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 otoka, otočića i hrid, ukupne duljine 19 NM,a širine 3,5 NM. Na ovom krstarenju obići ćemo njegove najljepše uvale i otoke, iako je u toj ljepoti teško izabrati najljepše.

0.00 kn

Cijene uključuju PDV.
U slučaju otkaza rezervacije od strane kupca,  A.N.A. će naplatiti troškove prema slijedećim pravilima:
  • otkazivanje do 30 ili više dana prije početka programa: 20% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje između 15 i 29 dana prije početka programa: 50% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje unutar 14 dana prije početka programa: 100% uplaćenog iznosa

Ovog proizvoda trenutno nema na skladištu te je nedostupan

Opis

Jedrenje Kornati

Nacionalni park Kornati prepun je prirodnih ljepota i posebnosti, kako po prirodnoj, tako i po kulturnoj baštini. I ne samo iz tog razloga, donosimo vam program Jedrenje Kornati.

Pruža vam se prilika da doživite nezaboravne trenutke na nekom od brojnih kornatskih vidikovaca. Fascinantni geološki i geomorfološki fenomeni, ostat će vam u trajnoj uspomeni. Svakako preporučujemo da se nakon jedrenja odlučite i na malo pješačenja i obilaska kornatskih otoka kako biste u potpunosti doživjeli nesvakidašnje prizore. Mirisi kornatske kadulje će vas potpuno opiti i upotpuniti doživljaj Nacionalnog parka Kornati.

Kornati su najgušća otočna skupina na Mediteranu, smještena na srednjem dijelu hrvatskog Jadrana. Podijeljen je u dvije skupine: Donje Kornate i Gornje  Kornate. Od 152 kornatskih otoka, 89 ih je zbog ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune 1980. godine proglašeno Nacionalnim parkom.
Pretpostavlja se da su ime Kornati vjerojatni dobilo po klifovima (krunama) koji gledaju prema otvorenom moru ; corona-kornati.
Danas Kornati nisu stalno naseljeni, ali stare kućice, razasute po dobro zaštićenim uvalama kornatskih otoka, odaju prisustvo njihovih vlasnika.  Kornati predstavljaju pravi raj za nautičare, ronioce i sve one koji znaju uživati u osami netaknute i veličanstvene prirode.

Kornatske zanimljivosti

Klifovi – na nizu otoka Donjih Kornata, koji gledaju prema otvorenom moru.
Vela ploča ili Magazinova škrila i vidikovac Metlina – Vela ploča je 9100m2 velika, glatka i gola ploha vapnenca, podno Metline, najvišeg vrha na Kornatu
Mletački kaštel i vidikovac prema otvorenom moru – otok Vela Panitula – utvrda sa početka 16. stoljeća
Mala Proversa – zanimljiv plitak prolaz između Dugog otoka i otoka Katine – u moru vidljivi ostaci rimske građevine dugačke 90m, koja je u rimsko doba bila iznad morske površine.
Suhozidi – Kornati su prezidani sa stotinama metara zidova u samom kamenu koji su građeni da bi se sačuvao posjed i zaštitio “pašnjak” te spriječio prelazak ovaca iz jednog posjeda na drugi. Na otoku Kornatu dužina tih zidova iznosi 70 km.

No, Kornati nisu samo prirodne ljepote. U skrivenim uvalama nalaze se i dragulji hrvatske restoranske scene, a naši skiperi znaju sve tajne puteve do njih. Jeste li znali da na području jedinstvenog Nacionalnog parka Kornati postoji više od 20 vrhunskih restorana sa širokom ponudom koja će zadovoljiti baš svako nepce. Od jednostavnih autohtonih domaćih jela pa sve do pašteta od ugora, tartara od sabljarke, carpaccia od orade s tarufima i kaparima, jastoga, hlapa i nebrojenih vrsta svježe ulovljene divlje ribe i morskih plodova. A sve to u okruženju nedirnute i neukroćene prirode kornatskog arhipelaga.

Kopneni dio parka je u privatnom vlasništvu. Stoga se posjetitelji mole za primjereno ponašanje i poštivanje nedirnute prirode.

 

PROGRAM

Cilj programa: skupljanje milja, unaprjeđenje jedriličarskih vještina i uživanje u predivnim krajolicima

Dob: za sve odrasle osobe (od 16 do 18 godina uz potpis roditelja ili staratelja)

Predznanje: završen program naprednijeg jedrenja ili istovjetno jedriličarsko znanje i iskustvo stečeno u nekoj drugoj školi ili na neki drugi način (podložno je provjeri prilikom dolaska u bazu škole)

Minimalno iskustvo: 10 dana na jedrenju, prejedrenih 200 NM (i ako nemate dovoljno iskustva, možete jedriti s nama – Opušteno jedrenje)

Stečene vještine: napredne jedriličarske vještine; prejedrene milje 150 NM (okvirno)

Smještaj: na jedrilici

Akvatorij jedrenja: NP Kornati (planirana ruta: Jezera – Žut – Sali – Proversa – Telaščica – Levrnaka – Vrulje – klifovi Mane – Piškera – Žakan – Opat – Jezera*)

Trajanje: 6 dana

Dolazak:      subota u 18:00

Početak:      nedjelja u 8:30

Završetak:   petak u kasnim popodnevnim satima

Po završetku programa, svaki polaznik dobit će diplomu kao priznanje sudjelovanja na programu, te logbook kao evidenciju stupnja usvojenih vještina, prijeđenih milja te vremenskih uvjeta u kojima su vještine stečene.

*Ruta ovisi o vjetru i stanju mora. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu.

OPREMA

Savjeti za pakiranje:

Jedriličarske rukavice, dva para obuće (brodarice, tenisice ili druga obuća koja ne proklizava), majice kratkih i dugih rukava, kratke i duge hlače, kreme za zaštitu od sunca visokog zaštitnog faktora, kape ili šešire, sunčane naočale, sredstva za osobnu higijenu, kupaći kostim, sredstvo protiv komaraca.
Za jedrenje u hladnijim mjesecima – jedriličarsko odijelo odnosno topla, nepropusna jakna i hlače i vreća za spavanje ukoliko.
Lijekovi i ostala medicinska oprema ili pomagala.

TERMINI I CIJENE

Trenutno nema raspoloživih termina.

Cijena jedrenja uključuje:
smještaj na jedrilici, održavanje programa, skipera, priručnik, logbook, vez u baznoj  marini, posteljinu, gorivo, boravišnu pristojbu i PDV.

Cijena jedrenja ne uključuje:
prehranu na jedrilici uključujući skipera (okvirni trošak 600 Kn po osobi), troškove drugih marina (okvirni trošak 200-300 Kn po osobi), ulaznicu za NP Kornati (okvirni trošak do 1.600 Kn, ovisno o sezoni) trošak dolaska, odlaska i parkiranja.

Navedene cijene odnose se na smještaj u dvokrevetnim kabinama. Nadoplata za korištenje jednokrevetne kabine je 60% od iskazane cijene.