Zavoli jedrenje!

Osnove jedrenja – skraćeni tečaj je program namijenjen početnicima koji nikad nisu jedrili, onima koji možda imaju malo slobodnih dana, a žele ih aktivno provesti na moru u prekrasnom ambijentu i društvu novih poznanika. Kao i vas koji se želite u samo nekoliko dana uvjeriti da je jedrenje prava aktivnost za vas.

Cijene uključuju PDV.
U slučaju otkaza rezervacije od strane kupca,  A.N.A. će naplatiti troškove prema slijedećim pravilima:
 • otkazivanje do 30 ili više dana prije početka programa: 20% od uplaćenog iznosa
 • otkazivanje između 15 i 29 dana prije početka programa: 50% od uplaćenog iznosa
 • otkazivanje unutar 14 dana prije početka programa: 100% uplaćenog iznosa

Ovog proizvoda trenutno nema na skladištu te je nedostupan

Opis

Osnove jedrenja – kome je namjenjen ovaj skraćeni tečaj?

Osnove jedrenja je početni tečaj namijenjen svima koji su oduvijek, na osnovu pričanja drugih ili samo promatranja sretnika koji već jedre, osjetili da vjetar, jedra i more pružaju neko posebno zadovoljstvo. Snaga vjetra, savršena jednostavnost jedara i nepredvidljivost mora vraćaju nas u zaboravljeni, ali iskonski odnos s prirodom.

U 30 godina našeg postojanja i iskustva, tisuće sudionika su nam dali svoje povjerenje. Mnogi od njih dolaze redovito svake sezone. Neki su postali instruktori jedrenja. I gotovo svi su usvojili jedrenje kao način života. Bilo da ste pojedinac koji želi naučiti vještine jedrenja ili obitelj koja želi aktivno provesti nekoliko dana ili možda dio grupe zainteresirane za jedrenje, pobrinut ćemo se da se poželite vratiti.

Tečaj je osmišljen tako da je lako pratiti teorijski dio na kopnu uz pomoć priručnika. Priručnik je na hrvatskom i engleskom jeziku. Nakon teorijskog dijela, slijedi isplovljavanje i praktični dio.

Što ćete naučiti?

Započet ćete s dijelovima jedrilice, koristeći pri tom englesko nazivlje za sve njezine dijelove. Naravo, i uz hrvatke izraze za sve koji žele znati više. Naučit ćete osnovne smjerove kretanja jedrilice, kako namjestiti jedra, te gdje se koji član posade mora nalaziti u određenom trenutku. Znat ćete koja se jedra koriste i kada, te nazivlje za dijelove jedara. Savladat ćete okret u vjetar i niz vjetar s glavnim jedrom i genovom,  te pravila izbjegavanja sudara na moru. Naravno, svaki dan učite i mornarske čvorove, koji su vam potrebni da bi mogli jedriti, a na kraju tečaja znat ćete ih ukupno sedam.

A dnevni odmor?

Polaznici će svaki dan imati odmor na moru od 13:00 do 14:00 sati. Ljeti je odmor predviđen za ručak i plivanje, a zimi za predah od težih uvjeta na zimskom moru. Usput ćete naučiti kako i gdje sidriti.

I na kraju…

Ako ste oduvijek htjeli naučiti jedriti, a niste znali kako započeti… odgovor za vas je upravo ovaj program – Osnove jedrenja.

PROGRAM

Cilj: prilagoditi se vjetru, moru i životu na jedrilici, upoznati osnovne tehnike jedrenja i shvatiti temeljnu logiku ponašanja nautičara na moru

Dob: za sve odrasle osobe (od 16 do 18 godina uz potpis roditelja ili staratelja)

Predznanje: nije potrebno

Min. preduvjeti: vještina plivanja i spremnost na tjelesnu aktivnost

Stečene vještine: osnove kormilarenja, rukovanje jedrima, sudjelovanje u svim poslovima na jedrilici; prejedrene milje: 70 NM (okvirno)

Smještaj: jedrilica (ovisno o raspoloživosti i uz nadoplatu) ili kopno (u vlastitoj organizaciji)

Akvatorij jedrenja: akvatorij otoka Murtera

Trajanje tečaja: 3 dana

Dnevni plan:

8:30 – predavanje

 • isplovljavanje i jedrenje
 • sidrenje i odmor za ručak
 • nastavak jedrenja

17:00 – povratak u marinu i uređivanje jedrilice

Dnevni plan podložan je promjenama u skladu s trenutnim vremenskim uvjetima i prognozom.

Svaki polaznik će po završetku programa dobiti diplomu kao priznanje sudjelovanja na programu, te logbook s evidentiranim stupnjem usvojenih vještina, prijeđenih nautičkih milja te vremenskih uvjeta u kojima su vještine stečene.

O točnoj informaciji dolaska u školu i završetka tečaja bit ćete obaviješteni prilikom upita za tečaj.

 

SADRŽAJ

Teorijski i praktični dio obuhvaćaju:

 • sigurnost na brodu i moru
 • osnovni smjerovi kretanja jedrilice (close hauling, reaching, broad reaching, down wind)
 • port/starboard side, wind ward/lee ward side
 • zašto jedrilica ide naprijed (Bernoullijev zakon)
 • pozicije članova posade
 • jedrenje u kursu
 • okret u vjetar – tack
 • okret niz vjetar – gybe
 • izbjegavanje sudara na moru
 • čvorovi – pašnjak, vrzni, zastavni, muški, sidreni, plutačni čvor i osmica

 

ŠTO PONIJETI?

Savjeti za pakiranje:
Jedriličarske rukavice, dva para obuće (brodarice, tenisice ili druga obuća koja ne proklizava), majice kratkih i dugih rukava, kratke i duge hlače, kreme za zaštitu od sunca visokog zaštitnog faktora, kape ili šešire, sunčane naočale, sredstva za osobnu higijenu, kupaći kostim, sredstvo protiv komaraca.
Za jedrenje u hladnijim mjesecima – jedriličarsko odijelo odnosno topla, nepropusna jakna i hlače i vreća za spavanje ukoliko je polaznik smješten na jedrilici.
Lijekovi i ostala medicinska oprema ili pomagala.

Dnevno ponijeti na jedrilicu:

adekvatnu odjeću i obuću, sredstvo za zaštitu od sunca, osobne lijekove i ostale osobne potrepštine, vodu za piće, lunch paket (uz prethodni dogovor s instruktorom).

TERMINI I CIJENE

Trenutno nema raspoloživih termina.

održavanje programa, priručnik, logbook, gorivo, vez u baznoj marini, PDV.

Cijena jedrenja ne uključuje:
prehranu,  smještaj,  trošak dolaska, odlaska i parkiranja.

Moguće je rezervirati jednostavan smještaj na jedrilici (ograničeni kapaciteti). Za polaznike tečaja, simbolična cijena smještaja na jedrilici za 3 noćenja iznosi 150 Kn. U cijenu je uključena posteljina, boravišna pristojba i PDV.

Za rezervaciju smještaja na jedrilici, molimo kontaktirati odjel prodaje, 051/711-514.

LITERATURA

Za naše tečajeve preporučamo slIjedeću literaturu: Your First Sailing Handbook (na engleskom jeziku).

Predloženi priručnik predstavlja idealnu literaturu za naše tečajeve, a napisao ga je jedan naš instruktor. Sadržaj i struktura priručnika odgovaraju našem osnovnom tečaju, ali priručnik također služi kao cjeloživotni podsjetnik na jedriličarsku teoriju i praksu.

Kako bi saznali više, slijedite poveznicu: Your First Sailing Handbook. Preporučamo!

Možda će vam se također svidjeti…