fbpx

Voditelj brodice B kategorije – priprema za ispit

Osoba koja posjeduje dozvolu „Voditelj brodice B kategorije“ ovlaštena je upravljati brodicama, jahtama i ribarskim brodicama do 30 BT-a za osobne potrebe, brodicama za prijevoz putnika i tereta do 3 NM od obale kopna ili otoka.

Kroz ovu pripremu, dobit ćete sva potrebna znanja za pristupanje ispitu.

390,00 Kn

Očisti
Cijene uključuju PDV.
U slučaju otkaza rezervacije od strane kupca,  A.N.A. će naplatiti troškove prema slijedećim pravilima:
 • otkazivanje do 30 ili više dana prije početka programa: 20% od uplaćenog iznosa
 • otkazivanje između 15 i 29 dana prije početka programa: 50% od uplaćenog iznosa
 • otkazivanje unutar 14 dana prije početka programa: 100% uplaćenog iznosa
 • Opis
 • PROGRAM
 • TERMINI I CIJENE

Opis

Voditelj brodice B kategorije – tko može posjedovati dozvolu

Osoba s navršenih 16 godina ima pravo pristupiti ispitu za dobijanje dozvole voditelj brodice B kategorije. Imaoc te dozvole može upravljati brodicama i jahtama do 30 bruto tona za osobne potrebe. Osoba koja posjeduje uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije B dok ne navrši 18 godina života ne smije upravljati brodicama koje imaju snagu porivnih uređaja veću od 15 kilovata. Zavisno o kategoriji plovidbe na koju je brodica registrirana, osoba s dozvolom B kategorije smije se udaljavati ne više od 12 nautičkih milja od obale kopna ili otoka.

Iako zakon ne zahtijeva pripremu za izlazak na ispit Voditelj brodice, preporučuje se teorijska obuka prije izlaska na ispit.

U školi jedrenja ANA, naši će vas instruktori kvalitetno pripremiti za izlazak na ispit. U nastavku donosimo samo neke od tema koje će biti obrađene u sklopu pripreme za ispit Voditelj brodice B kategorije.

Pomorska plovidba – navigacija

Ovisno o području plovidbe, pomorska navigacija može biti obalna, oceanska ili polarna, odn. površinska ili podvodna. Obalna navigacija vođenje je broda unutar obalnoga područja u kojem se dobro raspoznaju obala i pojedini objekti na njoj te se može jednostavno mjeriti dubina mora. Oceanska navigacija vođenje je broda izvan obalnoga područja, gdje se ne raspoznaju uočljivi navigacijski objekti, a mjerenje je dubine mora otežano. Polarna navigacija vođenje je broda u polarnim plovnim područjima.
Osnovni su navigacijski zadaci određivanje trenutačnog položaja broda, te određivanje kursa.
Osnovna su pomagala za rješavanje navigacijskih zadataka kompas, brzinomjer, dubinomjer, pomorske karte s priborom za rad na njima, peljari, popisi svjetionika, popisi radiosignala, nautičke tablice, nautički godišnjaci s efemeridama, tablice morskih mijena, sekstant, kronometar, uređaji ili sustavi elektroničke i satelitske navigacije.

Meteorologija

Znanost koja proučava vrijeme i vremenske pojave u zemljinom plinovitom omotaču – atmosferi. Vrijeme u klasičnom smislu su promjene koje se događaju u atmosferi, od razine mora pa sve do visine od oko 10 do 11 kilometara nadmorske visine, u dijelu koji se naziva troposfera, a koji je osobit stoga što se u njemu nalazi  90 posto mase atmosfere kao i gotovo sva vodena para sadržana u njoj.

Svaki dan na velikom broju meteoroloških stanica širom globusa mjere se veličine koje su nužne za praćenje stanja vremena. Neke od tih veličina su: tlak, temperatura, smjer i brzina vjetra, količina i vrsta naoblake itd.  

Na sjevernoj polutki Zemlje, zbog smjera njenog okretanja, kao i zbog načina nastajanja vrtloženja zračnih masa, razlikujemo ciklone i anticiklone. U područjima niskog tlaka (ciklona) zračne mase struje (okreću se) obrnuto od smjera kazaljke na satu. U području visokog tlaka zračne mase okreću se u smjeru kazaljke na satu (anticiklona). Anticiklone i ciklone nisu međusobno odvojeni sustavi, već oni utječu međusobno. Gledano kao cjelina, čitava sinoptička situacija pomiče se od zapada prema istoku (na sjevernoj polutki Zemlje).

Motoristika i zaštitne mjere

Na jedrilicama – krstašima motor nam služi za uplovljavanje i isplovljavanje iz marina ili vožnju kroz tjesnace (npr. Proversa, Ždrelac). Isto tako, kada zbog nedostatka vjetra (i vremena, odnosno živaca) plovimo do svog cilja (sidrište, marina).

U jedrilice se uglavnom ugrađuju diesel motori, koji kao pogonsko gorivo koriste D2 popularno nazvan – nafta. Gorivo se pomoću visokotlačne sisaljke i ubrizgača ubrizgava u cilindar na kraju kompresije, te se uslijed visoke temperature komprimiranog zraka (500-600 stupnjeva) samozapali. Pouzdaniji su i sigurniji od benzinskih motora kod kojih se smjesa goriva i zraka u cilindru pali električnom iskrom.

Pomorska radiotelefonska služba

Pomorska radiotelefonska služba potpomognuta VHF / DSC komunikacijskim uređajima, namijenjena je uspostavi veze između obalnih i brodskih te između brodskih radijskih postaja. Pomorska radiotelefonska služba provodi se u skladu s odredbama Međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih života na moru i Međunarodne konvencije o telekomunikacijama.

U Hrvatskoj radio službu provodi  Ustanova za održavanje pomorskih plovnih putova Split putem radijskih postaja u Rijeka, Split i Dubrovnik. Sve navedene postaje vrše neprekidno bdijenje na međunarodnim frekevncijama za poziv i opasnost te održavaju radio veze kopno – brod i brod – brod.

Osim te, obalne radijske postaje imaju imaju i druge zadaće:

 • davanje meteoroloških izvješća za Jadran
 • izvješća o zabranjenim ili opasnim mjestima za plovidbu
 • davanje liječničkih savjeta
 • obavljanje radiotelefonskih razgovora s broda i obratno

 

PROGRAM

Teorijski dio traje 4 sata, od 09:30  – 13:30 u učionici.

Program:

 1. Pomorska plovidba – navigacija
 2. Pomorski propisi
 3. Meteorologija
 4. Motoristika i zaštitne mjere
 5. Sigurnost plovidbe i pružanje prve pomoći
 6. Pomorska radiotelefonska služba

TERMINI I CIJENE

Tečaj počinje svakog petka u periodu od 12.04.2019. – 25.10.2019.

Cijena: 390 Kn

Cijena uključuje:
Instruktora, jedrilicu, priručnik, potreban pribor, PDV.

Cijena ne uključuje, a za ispit je potrebno:
Preslika osobnog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica)
Dvije fotografije (3 x 2,5 cm)
Popunjen zahtjev za pristup ispitu 
Upravna pristojba (biljezi 35,00 kn)
Uplatiti Lučkoj kapetaniji: hrvatski državljani 440,00 kn, strani državljani 820,00 kn

Ispiti se održavaju svaki utorak u Lučkoj kapetaniji Šibenik. Za ostale Lučke kapetanije, molimo provjerite raspored.

Ukoliko ste zainteresirani za ostale termine, molimo pišite nam ili nas nazovite +385 51 711 814.

Možda će vam se također svidjeti…

KONTAKT