Dignimo jedra!

Nemate puno vremena, a zaljubili ste se u jedrenje? Na pravom ste mjestu; ovo je pravi program jedrenja za vas! Spakirajte rukavice i pravac Murter!

U tri dana krstarenja napunit ćete baterije i uživati u slobodi koju nosi jedrenje murterskim arhipelagom. Prvi izlazak iz matične luke je zasigurno nešto što ćete zauvijek pamtiti.

Cijene uključuju PDV.
U slučaju otkaza rezervacije od strane kupca,  A.N.A. će naplatiti troškove prema slijedećim pravilima:
  • otkazivanje do 30 ili više dana prije početka programa: 20% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje između 15 i 29 dana prije početka programa: 50% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje unutar 14 dana prije početka programa: 100% uplaćenog iznosa

Ovog proizvoda trenutno nema na skladištu te je nedostupan

Opis

Napredno jedrenje skraćeni program – kome je namijenjen?

Napredno jedrenje skraćeni program je namijenjen svim entuzijastima koji su se zaljubili u jedrenje te koriste svaki slobodan dan za bijeg na more. Upoznat ćete skrivene uvale i prizore vidljive samo s mora.

Nakon ovog programa, htjet ćete još i više. Prijavite se za jedno od krstarenja po Jadranu, npr. jedrite do veličanstvenog Dubrovnika!

Donosimo kratki pregled znanja i vještina koje ćete steći na ovom programu.

Priprema jedrilice za krstarenje

Možemo reći da je jedrilica spremna za krstarenje kad je hladnjak pun i oprema provjerena. Tijekom krstarenja najčešće se dopunjuju zalihe hrane i vode. Sve ostalo bi trebalo biti na jedrilici.

Navigacija

Navigacija je vještina vođenja broda iz jednog mjesta u drugo. Usvojit ćete slijedeće pojmove i korištenje u praksi:
Geografska širina
Geografska dužina
Mjerne jedinice u navigaciji
Orijentacija na moru
Pomorske karte

Jedrenje u kursu

Ukoliko želimo stići od točke A do točke B, a vjetar nam dozvoljava da to napravimo bez manovre, tj. jedrimo ravno – znači da jedrimo u kursu. Ponovit ćete i usavršiti: luff up, bear away, tack i gybe.

Spinaker

Spinaker je jedro koje neiskusni jedriličari smatraju nerazumljivim, kompliciranim, k tome još i skupim, a vrlo osjetljivim. Unatoč tome, svaki jedriličar koji želi iskusiti pravu brzinu jedrilice, željet će jedriti sa spinakerom. Nakon što probate jedrenje sa spinakerom, uvijek ćete željeti jedriti s njim.

Meteorologija

Znanost koja proučava vrijeme i vremenske pojave u zemljinom plinovitom omotaču – atmosferi. Vrijeme u klasičnom smislu su promjene koje se događaju u atmosferi, od razine mora pa sve do visine od oko 10 do 11 kilometara nadmorske visine…
Vjerujemo da jedriličarima (i iskusnima i onima koji će to tek postati) nije potrebno posebno naglašavati važnost vještine čitanja vremenske prognoze. Znat ćete sve potrebno o vjetru, tlaku zraka, cikloni i anticikloni, izvješćima o vremenu.

Pristajanje

Jedna od najvažnijih vježbi na naprednim tečajevima; iz marine u marinu, iz marine u marinu, iz marine u marinu…

 

PROGRAM

Cilj: prilagoditi se akvatoriju jedrenja u postojećim vremenskim prilikama kroz unaprjeđenje postojećih jedriličarskih vještina i stjecanje novih

Dob: za sve odrasle osobe (od 16 do 18 godina uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja)

Predznanje: završen osnovni tečaj jedrenja ili jedriličarsko znanje i iskustvo tečaja Osnove jedrenja stečeno u nekoj drugoj školi ili na neki drugi način (podložno je provjeri prilikom dolaska u bazu škole)

Minimalno iskustvo: 5 dana na jedrenju, prejedrenih 100 NM

Stečene vještine: osnove upravljanja jedrilicom i posadom, te spremnost za pristupanje ispitu za dozvolu “Voditelj brodice B kategorije”; prejedrene milje 120 NM (okvirno)

Smještaj: na jedrilici

Slobodno vrijeme: poslijepodnevni i večernji sati

Akvatorij jedrenja: murtersko more

Trajanje programa: 3 dana

Raspored jedrenja: prvi dan jedrenja s povratkom u baznu marinu Jezera, dva dana odobalnog krstarenja.

Svaki polaznik će po završetku programa dobiti diplomu kao priznanje sudjelovanja na programu, te logbook s evidentiranim stupnjem usvojenih vještina, prijeđenih milja te vremenskih uvjeta u kojima su vještine stečene.

O točnoj informaciji dolaska u školu i završetka tečaja bit ćete obaviješteni prilikom upita za tečaj.

SADRŽAJ

Teorijski i praktični dio obuhvaćaju:

  • Sigurnost na brodu i moru
  • Priprema jedrilice za krstarenje
  • Navigacija – geografska dužina i širina, mjerne jedinice u navigaciji, orijentacija na moru, određivanje pozicije, pomorske karte
  • Jedrenje u kursu
  • Meteorologija – o vjetru, tlak zraka, ciklone i anticiklone, vremensko izvješće
  • Isplovljavanje / pristajanje na motor

OPREMA

Savjeti za pakiranje:

Jedriličarske rukavice, dva para obuće (brodarice, tenisice ili druga obuća koja ne proklizava), majice kratkih i dugih rukava, kratke i duge hlače, kreme za zaštitu od sunca visokog zaštitnog faktora, kape ili šešire, sunčane naočale, sredstva za osobnu higijenu, kupaći kostim, sredstvo protiv komaraca.

Za jedrenje u hladnijim mjesecima – jedriličarsko odijelo odnosno topla, nepropusna jakna i hlače i vreća za spavanje.
Lijekovi i ostala medicinska oprema ili pomagala.

TERMINI I CIJENE

Trenutno nema raspoloživih termina.

Cijena jedrenja uključuje:
smještaj na jedrilici, održavanje programa, skipera, priručnik, logbook, vez u baznoj  marini, posteljinu, gorivo, boravišnu pristojbu i PDV.

Cijena jedrenja ne uključuje:
prehranu na jedrilici uključujući skipera (okvirni trošak 200-300 Kn po osobi), troškove drugih marina (okvirni trošak 100-200 Kn po osobi), trošak dolaska, odlaska i parkiranja.

Navedene cijene odnose se na smještaj u dvokrevetnim kabinama. Nadoplata za korištenje jednokrevetne kabine je 60% od iskazane cijene.

 

LITERATURA

Za naše napredne tečajeve preporučamo sljedeću literaturu: Advanced Sailing Course (na engleskom jeziku).

Predloženi priručnik predstavlja idealnu literaturu za naše napredne tečajeve, a napisao ga je naš instruktor. Priručnik obrađuje teme navigacije, radiofonije i jedrenja sa spinakerom, ali također služi kao cjeloživotni podsjetnik na jedriličarsku teoriju i praksu.
Priručnik je dostupan u ANA Sail centru u Jezerima. Preporučamo!

Možda će vam se također svidjeti…