Svaki jedriličar koji želi iskusiti pravu brzinu jedrilice, željet će jedriti sa spinakerom. Nakon što iskusite jedrenje sa spinakerom, nikad više nećete jedriti bez njega!

Ukoliko ste već savladali osnovne jedriličarske vještine, a volite brzinu, ovaj je program upravo za vas!

118.12  889.98 kn

Cijene uključuju PDV.
U slučaju otkaza rezervacije od strane kupca,  A.N.A. će naplatiti troškove prema slijedećim pravilima:
  • otkazivanje do 30 ili više dana prije početka programa: 20% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje između 15 i 29 dana prije početka programa: 50% od uplaćenog iznosa
  • otkazivanje unutar 14 dana prije početka programa: 100% uplaćenog iznosa
Obriši
Vidi košaricu
Vidi košaricu

Opis

Spinaker – što ćete naučiti?

Moderne jedrilice dizajnirane su prvenstvo za jedrenje u vjetar. Taj tip gradnje jedrilice nije toliko učinkovit pri jedrenju niz vjetar, pogotovo u slučaju slabog vjetra. U uvjetima slabog vjetra, vjerojatno ćete ipak htjeti povećati brzinu jedrilice. Jedan od načina da to postignete jest podići spinaker umjesto genove. Na ovom ćete tečaju naučiti osnove spinakera u teoriji i praksi.

Spinaker je jedro koje se koristi za ubrzanje performansi jedrilice kada plovimo niz vjetar. Od ostalih jedara (glavnog jedra, genove i floka) razlikuje se po obliku, veličini i materijalu od kojeg je napravljen. Za razliku od uobičajenih jedara, spinaker je simetričan i više se nadima, što je puno učinkovitije u navedim uvjetima kada vjetar napuni jedra i praktički “gura” jedrilicu. Spinaker se tada ponaša poput padobrana.

Osnovne razlike između spinakera i ostalih jedara su slijedeće: – ima više kvadrata površine od bilo kojeg jedra na jedrilici – drugačijeg je oblika – drugačijeg je materijala – za jedriti njime treba koristiti tangun – ima puno manji radijus kada ga možemo koristiti, od ostalih jedara

Građa i izgled jedra

Za izradu spinakera koriste se uglavnom lakši materijal (najlon), nego je to slučaj sa drugim jedrima. Često je u raznim bojama, a nije rijetkost niti vidjeti logo sponzora na toj velikoj površini. Jedrilice koje plove sa spinakerom su vrlo atraktivne, i možemo reći da je  zaštitni znak modernog jedrenja i jedrilica.

Za jedrilicu je pričvršćen za tri ugla, bez ikakve grede koja bi ga podržavala uzduž donjeg ruba. Nakon podizanja, u položaju ga drži snaga vjetra.

Tangun

Tangun se koristi za odmicanje donjeg roglja spinakera od jedrilice i njegovo postavljanje u ispravan položaj. Obično je izrađen od aluminija, a u novije vrijeme sve češći materijal za izradu su karbonska vlakna. Unutarnji kraj tanguna pričvršćuje se na prednju stranu jarbola, a vanjski kraj za privjetrinsku škotu spinakera.

Kod samog jedrenja sa spinakerom, bitno je da se radi timski, kako bi spinaker stalno imao pravilan oblik. Kormilar mora znati koja mu je granica “penjanja u vjetar”, a isto tako i koja mu je “donja” granica da ne dođe do nekontroliranog gybe-a. Kada kormilar to zna i zna kojim će kursem ploviti, drugi dio posla je na onim članovima posade koji rade sa gay-om i sheet-om. Za spinaker je još bitno da se podigne do vrha, da mu oba clew-a budu na istoj visini, da je dobro namješten kada je na granici da mu se leech koji je na privjetrinskoj strani “frče”.

Ne postoji pravilo koje nam govori do koje jačine vjetra možemo jedriti sa spinakerom, već to ovisi o uvježbanosti posade i čvrstoći materijala-opreme na brodu. Obično problemi sa spinakerom nastaju kada se jedrilica počinje naginjati toliko da kormilar teško “drži” jedrilicu pod kontrolom. Gubljenje kontrole se još više očituje kod povećanog vala. Najbitnije je da na vrijeme uočimo kada se jedrilica počinje ponašati onako kako mi ne želimo, a tada je najbolje spustiti spinaker.

 

 

 

PROGRAM

Program traje 6 sati prema rasporedu:

  • 09:30 – 11:30 teorija u učionici
  • 12:00 – 16:00 praktični dio na moru

Program obuhvaća:

  • vrste spinakera
  • dizanje i spuštanje spinakera
  • manevar sa spinakerom
  • slaganje spinakera
  • mogući problemi u radu sa spinakerom

TERMINI I CIJENE

30.09.2022.

Cijena: 890 Kn

Cijena uključuje:
Instruktora, jedrilicu, priručnik, potreban pribor, PDV.

Minimalan broj polaznika: 4

Ukoliko ste zainteresirani za ostale termine, molimo pišite nam ili nas nazovite +385 51 711 814.