Umjetnici na Gurmanskom tečaju

gurmanski20tecaj 31 - Umjetnici na Gurmanskom tečaju

Umjetnici na Gurmanskom tečaju

Jedriti s voditeljem ANA-ine baze u Jezerima, Živkom Matutinovićem, ne znači samo jedriti s jednim od najiskusnijih jedriličara u Hrvatskoj, a slobodno možemo reći i šire. Jer, čak ni u svjetskim okvirima, nije mnogo jedriličara dobilo priliku sudjelovati na Withbread regati oko svijeta (danas Volvo Ocean Race) kao Živko. No, kako rekosmo, ne radi se tu samo o izuzetnom jedriličarskom umijeću.

Naš Živko ima i nekih drugih, možda nešto manje poznatih, ali izuzetno važnih vrlina. Kao potomak ugostiteljske obitelji, od malih je nogu bio okružen gostima i brusio svoje umijeće ophođenja s njima. Nije zaostajao ni u kulinarskom umijeću te je vješt kuhar i vrsni poznavaoc mediteranske kuhinje. A ugostiteljstvom se bavio od rodnog Zaostroga pa sve do dalekog australskog Sydneya.

Stoga i ne čudi kada instruktorima u ANA-i često kaže: „Mi nismo samo instruktori jedrenja, mi smo i turistički radnici. Gostu uvijek mora bit’ ugodno. Pa nije on došo’ ovdje da ga netko natjerava, nego da nešto nauči i uživa. Jer, jedino gost koji uživa će opet doć’. Kuiš?!“

U skladu s tom filozofijom, Živku nikada ništa nije teško učiniti kako bi ugodio gostima. Iz toga je proizašao i gurmanski tečaj, na kojem se, kulinarskim rječnikom rečeno, sva njegova umijeća sljubljuju u pravoj mjeri i, dopustite da budemo neskromni, rađa umjetnost sa Živkovim potpisom.

A kada se ta umjetnost spoji s onom slovenske akademske slikarice, ilustratorice i autorice dječjih knjiga, Jelke Godec Schmidt, onda nastane ilustrirani dnevnički zapis o jednom posebnom gurmanskom tečaju, koji vam s ponosom predstavljamo.

Radi se o jedinstvenom ‘log booku’ u kojem je autorica, osim što je zapisala i oslikala rutu kojom su prošli, kao i recepte za jela koja je pripremio Živko, svojim ilustracijama dočarala atmosferu plovidbe s gurmanskim štihom.

Gospođa Jelka i Živko se, kao dvoje pravih umjentika, jako dobro razumiju. Jer, kako on brodom slika po moru, tako i ona kistom prelazi po platnu. A kako on miješa svoje kulinarske kreacije, tako i ona miješa svoje boje.

Može se reći da je gospođa Jelka u svojoj umjetnosti ravna Živku u njegovoj. Naime, ilustrirala je više od 100 knjiga, a osam ih je i sama napisala. Neke od njih su izdane i u inozemstvu. Izlagala je na Bienalu slovenske ilustracije, na Bienalu u Bratislavi i drugdje, kako samostalno, tako i u galerijama u Novom mestu i Ljubljani s ostalim umjetnicima. Kruna karijere su joj bile Levstikova i Smrekareva nagrada.

VIS VATRICA KUT foto B PREZELJ2012001 683x1024 - Umjetnici na Gurmanskom tečaju

Osim toga, redovito objavljuje ilustracije u dječjim revijama Ciciban, Cicido i Mavrica. A budući da je i Živko posebno razdragan kada u ANA-u dođu djeca, sa sigurnošću možemo zaključiti da u tome, kao i u ljubavi prema moru, jedrenju i dobroj hrani, leži tajna vitalnosti dvoje umjetnika.

Prelistajte ovaj slikoviti log book!

Share this post

KONTAKT