Instruktor jedrenja i kako to postati. Volontiranje u ANA-i.

Instruktor jedrenja

Škole jedrenja, pa tako i ANA, uvijek su u potrazi za novim instruktorima. Podučavanje jedrenju je karijera koja ispunjava svaku osobu, te je također odličan način za iskusne jedriličare da rade ono što najviše vole. A to je da provedu puno vremena na moru, a istovremeno budu plaćeni za to! Raditi kao instruktor jedrenja je odličan način da putujete svijetom radeći ono što volite i podijeliti svoje znanje i iskustvo s drugima.

Što je potrebno da bi postao instruktor jedrenja?

Kroz ANA-ine tečajeve jedrenja može se doći do nivoa instruktora na moru. Isto tako, potrebna nam je pomoć na kopnu kroz rad u bazi škole u Jezerima. Put do toga možda izgleda dugačak, ali nije nedostižan. Svi naši instruktori i volonteri u bazi škole su bivši polaznici naših tečajeva.

Kako biste postali instruktor jedrenja, potrebno je proći minimalno 3 programa škole:

osnove jedrenja
– napredno jedrenje  ili  RYA Day skipper
skipersko jedrenje  ili  RYA Coastal skipper

Naravno, ukoliko imate mogućnosti – sve što možete dodatno jedriti uz ove tečajeve je i više nego dobro došlo – vježbom i iskustvom do savršenstva!

Svi kandidati koji se iskažu kroz tečajeve i rad u školi mogu se prijaviti na  instruktorski tečaj koji održavamo svako proljeće u Jezerima.

Važno  je da kandidati za instruktora znaju da ovo nije tečaj osmišljen za podučavanje jedriličarskih vještina, već da vas nauči kako učiti druge i da procijeni nivo vaše spremnosti za preuzimanje odgovorne uloge instruktora!

Ako ste zainteresirani za volontiranje u bazi škole Jezera, ako želite postati instruktor jedrenja, ako želite provesti neko vrijeme uz nas kako biste poboljšali svoje vještine, a istovremeno bili uključeni u rad naše škole,  obratite nam se kako bismo zajednički pronašli odgovarajući model suradnje.

Priča s početka; Tomislav

U nastavku donosimo priču našeg RYA instruktora Tomislava s njegovih početaka u našoj školi.

“Nema me. Mobitel mi je stišan, ne odgovaram na mailove, ne provjeravam Facebook. Ne javljam se prijateljima, jedva da se čujem i s obitelji. Ne postojim u ‘stvarnom’ svijetu. Ali me itekako ima i itekako postojim – na moru. A ono je apsolutno i traži te cijelog. Tako te i prihvaća. U potpunosti. I tek kada mu se potpuno predaš, daje neizrecivo mnogo. Da sišeš život s njegovog samog izvora. Moćna je to droga.
Jedino moćnije od toga je izraz na licima ljudi kada im se, nakon početnih dva, tri dana nesnalaženja pa i straha na jedrilici, razotkrije sva ljepota i jednostavnost jedrenja. I kada gotovo instinktivno, bez previše razmišljanja, počnu pravilno upravljati brodom. Kao da, nakon mnogo muke, izađu iz čahure i prvi puta slobodno zamahnu krilima.

Toga u teoriji jedrenja nema niti im to mogu objasniti, ma koliko se trudio. To, jednostavno, moraju osjetiti. Moja privilegija je da im u tome pomognem. I da to imam priliku doživjeti kada se dogodi.

Upravo zato obožavam biti instruktor jedrenja u Ani.”

KONTAKT